top of page

Hoogsensitiviteit & stress

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat er geen typisch HSP’er is maar dat er wel vaak kenmerken naar boven komen waar veel HSP’ers zich in herkennen. Heb jij geen idee waar ik het over heb? Lees het eerst blog over Hoogsensitviteit dan nog even door!


Wil jij weten hoe je het komt dat je als HSP’ers vaak het gevoel hebt dat de tijd op is? Dat je rent van hot naar her? Wil je tips hoe je jouw overprikkeling beter in kaart kunt brengen en de overprikkeldheid tegen kunt gaan? Lees dan vooral verder!

Stress. We kennen het allemaal. Stress is goed, het maakt ons alerter en daadkrachtiger. Dat hebben we nodig bij alledaagse activiteiten. Zonder stress is er geen ruimte voor vooruitgang, innovatie, zelfinzicht of zelfontplooiing. Bij een gezonde stressrespons komt er tijdelijk adrenaline en cortisol vrij. Dit zorgt voor een tijdelijk grotere draagkracht. Nadat deze draagkracht tijdelijk vergroot is, is het de bedoeling dat het lichaam weer terug naar beginsituatie gaat: rust. De situatie rust heb je nodig om te herstellen. Maar wanneer de inspanningen zo snel elkaar opvolgen heeft het rustsysteem niet alle tijd om alle stressoren weg te werken. Dit kan uiteindelijk voor chronische stress zorgen. Daarom is het belangrijk voor HSP’ers om de signalen van stress vroegtijdig op te pikken. En dat is lastig! Want ons eigen stressniveau inschatten blijkt erg onbetrouwbaar. Want wanneer je langzaam de blootstelling aan stress opbouwt en dat laat aanhouden, merk je niet meer wanneer je over je eigen grens gaat. Maar hoe moeten de vroegtijdige signalen dan herkennen? Door te luisteren naar je omgeving. Vaak hebben je gezin, collega’s of vrienden het net iets eerder door dat jijzelf. Luister hier naar en ga aan de slag met de oefening om jouw overprikkeling beter te leren kennen.

'Ons eigen stressniveau inschatten blijkt erg onbetrouwbaar'

Oefening: Schrijf jouw uitlokkers van overprikkeling op: (Denk aan vermoeidheid, lawaai, drukte, deadlines, negatieve feedback, gevoel van onrecht etc) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Schrijf of waaraan jij kunt merken dat je overprikkeld bent: (Denk aan lichamelijk onrust, klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, spierspanning, impulsief gedrag, overinterpreteren van opmerkingen, gedachtes ‘iedereen is tegen mij’) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Tips over overprikkeling tegen te gaan in 3 2 1 : > Neem een time-out. Even naar het toilet, wandelingetje maken of koffie/thee halen. > Doe een korte ademhalingsoefening bijvoorbeeld: 4 tellen inademen, 7 tellen adem vasthouden, 8 tellen uitademen. > Schrijf op waar je in jouw hoofd mee bezig bent. Zo kun je het even los laten en op een later tijdstip op terugkomen. > Hou iets ijskouds in handen > Ga sporten > Doe iets waar je een goed gevoel van krijgt!



Hopelijk vonden jullie het artikel weer rete interessant! Ik wel in ieder geval!

De volgende keer behandelen we de TOP 10 van vaardigheden van de HSP’er & gaan we het hebben over hoe we het beste kunnen omgaan met hoogsensitiviteit.

163 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page