top of page
Foto van schrijverjdignouts

Hoogsensitiviteit

Wanneer je hoogsensitief bent heb je geen aandoening of stoornis. Maar hoe komt het dan dat de meeste mensen die zich herkennen in de facetten van hoogsensitiviteit hier vooral last van hebben? Wellicht omdat we niet volledig weten welke voordelen het ons kan geven en hoe we de facetten van hoogsensitiviteit juist in positieve zin kunnen gebruiken!

Benieuwd of jij je herkent in de facetten van hoogsensitiviteit? Lees dan vooral verder!


Een hoog sensitief persoon wordt ook wel een HSP’er genoemd. Laat ik voorop stellen dat er geen één bepaalde HSP’er is. De persoonlijkheidskenmerken van een HSP’er kunnen zich namelijk heel anders uiten. Dit ligt aan eerdere ervaringen of de context waarin je jezelf bevindt. Een HSP’er heeft wel verschillende kenmerken wat vaker voorkomt. Een paar van deze kenmerken gaan we in dit artikel uitlichten.


1. Zich ‘anders’ voelen dan anderen. Hoewel we tegenwoordig steeds minder in ‘hokjes’ denken, heeft ons brein de aangeboren neiging om dit toch te doen. Op deze manier houdt het brein overzicht. Dit doen we ook als we onszelf en andere mensen gaan beoordelen. De HSP’ers behoren in onze samenleving tot de minderheid (15% van de bevolking), waardoor het gevoel je kan overvallen dat je er niet bij hoort. Een positief punt is dat HSP’ers vaak over hun grenzen heen gaan en immers aansluiting zoeken ook bij niet-HSP’ers.

2. Niet kunnen stoppen met complex doen. Of van andere te horen krijgen dat we het moeilijker maken dan het is. Voor mij, heeeeel herkenbaar! Een tip: probeer het minder moeilijk te maken door te vragen naar de verwachtingen. Vraag je zelf daarbij af of het relevant is, zo niet: schrappen! Zo ja, doen!

3. Uitbarstingen die uit het ‘niets’ komen. HSP’ers kunnen driftig over komen. Een rol van overprikkeling speelt hierbij een grote rol. De reactie staat vaak niet in verhouding tot het uitlokkende gedrag. Maar op een gegeven moment is de emmer gewoon vol. De uitdaging voor de HSP’er hierin is dus om op tijd de overprikkeling tegen te gaan. Tip : Ga het gesprek aan! Geef uitleg over HSP. Zo leer jij maar ook degene met wie je in gesprek gaat HSP kennen.

4. Rechtvaardigheid. We zijn echte idealisten en hechten veel belang aan rechtvaardigheid, zowel thuis als op werk. De diepgaande verwerking in de hersenen van HSP’ers en de neiging tot over interpretatie zorgen bij HSP’ers soms voor erg intense reacties.

5. Keihard voor zichzelf. Ze keuren hun eigen gebreken af en hebben moeite om aspecten van hun persoonlijkheid die ze niet leuk vinden te aanvaarden. Ze halen zichzelf naar beneden. Hierin kunnen mindfulness en zelfcompassie zeer nuttig zijn.


Wellicht leidt dit bij jou tot herkenbaarheid. Voor veel HSP’ers is dat een hele opluchting. Zo zijn sommige eigenschappen ineens ‘een deel van jezelf’ en niet langer als probleem. We zijn geen vreemde eend in de buit. We behoren ook tot een groep, en dat gevoel is af en toe wel fijn!


.

.

.

.

.

.


Deze info komt uit het boek: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit- Elke van Hoof.




168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page