top of page

Wat kan ik doen aan verzakkingsklachten?

Heb jij een drukkend gevoel van onderen? Of problemen met je urine ophouden? Lees dan vooral even verder.

Drukkend gevoel vanuit je v-jay-jay

Verzakkingsklachten komen vaker voor na zwangerschappen en bevallingen maar ook bij de overgang. Wist je dat een groot aantal vrouwen met een verzakking geen klachten heeft? Een verzakking, ook wel prolaps genoemd, wordt alleen als een gezondheidsprobleem beschouwd wanneer de verzakking resulteert in een onaangenaam drukkend gevoel uit de v-jay-jay of leidt tot functiestoornissen van de blaas, darmen en seksualiteit.


Maar wat is hier nou aan te doen?

Chinese wetenschappers hebben uit 13 verschillende meta-analyses over bijna 2000 vrouwen zeer interessante informatie weten te ontdekken. In de verschillende onderzoeken die gedaan zijn wordt het effect van bekkenbodemspiertraining bij verzakkingsklachten vergeleken met leefstijladviezen, huiswerkoefeningen of een afwachtend beleid.


Wat zeggen wetenschappelijke artikelen hierover?

> Hieruit blijkt dat de vrouwen die aan bekkenbodemspiertraining deden al na 6 weken beter scoorde op de Pelvic Organ Prolapse Symptom Score (POP-SS) een vragenlijst die naar de symptomen kijkt van verzakkingsklachten. > Ook voelde de vrouwen zich beter wanneer ze hun focus op bekkenbodemspiertraining legde dan vrouwen die dit niet deden. > Daarnaast lijkt de ernst van een verzakking sterker te verminderen na bekkenbodemspiertraining.

Aan alle voors zit een tegen..

Wel moet gemeld worden dat deze positieve effecten van training op de langer termijn niet aanhouden wanneer de training niet wordt voortgezet. Maar goed, bij welke spier is dit niet zo? Use it, or lose it! Heb jij hulp nodig bij het trainen van je bekkenbodemspieren? Wellicht is dan de pre of postnatale fitness groep iets voor jou! In groepsverband trainen aan jouw doel, klinkt ideaal toch?

Lees dan even verder op deze pagina.


Broninformatie: Wang T, Wen Z, Li M. The effect of pelvic floor muscle training for women with pelvic organ prolapse: a metaanalysis. International Urogynecology Journal 2022 Mar 21
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page