Sporten tijdens je zwangerschap kan geen kwaad en is zelfs heel goed voor je. Maar hoe weet je nou wat je allemaal wel en niet mag doen?
Ik vertel jullie vandaag in dit blog alles over wel of niet trainen van je rechte buikspieren!
Mythe of waarheid?
'Train tijdens je zwangerschap géén rechte buikspieren!'
Waar komt deze uitspraak vandaan? :
Tussen je rechte buikspieren bevindt zich een bindweefselplaat. Tijdens de zwangerschap zal deze plaat zich oprekken zodat er meer ruimte ontstaat tussen de rechte buikspieren. Dit noemt men ook wel een diastase:
Dit is normaal en kun of wil je niet voorkomen. Het zorgt er namelijk voor dat je baby genoeg ruimte krijgt om te groeien!
Wanneer je gaat sporten zullen er vaak oefeningen worden geprogrammeerd waarbij je je rechte buikspieren moet gebruiken. Hierdoor kan de druk verhoogd worden rondom de bindweefselplaat tussen de rechte buikspieren en kan een 'tentje'/ 'coning' ontstaan. Ik ben van mening dat dit niet is wat we willen. Want bij herhaaldelijke en aanhoudende verhoogde druk op die bindweefselplaat kunnen er op langere termijn klachten ontstaan rondom de onderbuik en/of bekkenbodem. Is het gevolg dan dat we helemaal geen rechte buikspieren moeten trainen? NEE! Sterker nog, dit kunnen we niet vermijden. Want denk maar eens aan de volgende oefeningen: - Wanneer jij vanuit een stoel opstaat - Wanneer jij omhoog wilt komen uit een (diepe) bank - Wanneer jij een zware boodschappen tas in de auto wilt tillen - Wanneer jij je kindje optilt en draagt Hierbij gebruik je automatisch je rechte buikspieren.
Dus wat lijkt dan een slimmere aanpak? 1. De rechte buikspieren ontzien en maar hopen dat je de bovenstaande oefeningen niet vaak genoeg achter elkaar zult uitoefenen. 2. Je core zó trainen zodat je voornamelijk je schuine buikspieren inzet om het 'tentje'/'coning' tijdens het normale gebruik van de rechte buikspieren te kunnen voorkomen. Juist ja, je begrijpt waar ik naar toe wil. Mijn visie ligt bij nummer 2.
Conclusie : MYTHE!
Want door je schuine buikspieren sterker te maken, kun je niet de diastase voorkomen ( wat we absoluut niet willen!) Maar wel de verhoogde druk rondom die diastase! We willen namelijk de druk in de buikwand omhoog gericht hebben, en niet naar beneden richting de bekkenbodem. Dit trainen we op een veilige en verantwoorde manier tijdens de Pre- & Postnatale trainingen bij Lifestyle in Motion. Zou jij hier meer over willen weten? Er is nog plek in zowel de zwangere groep als in de groep van moeders die al bevallen zijn!
Stuur me even een berichtje om hierover te sparren!
Comments