top of page

Eiwit is AWESOME!

Wil jij weten waarom eiwit awesome is? Wat de voordelen ervan zijn en wat eiwitinname te maken heeft met spiergroei en kracht? Bekijk dan snel het artikel: 'Gelatine beter dan eiwit?' Wie is het hier nu niet eens met de titel van dit artikel? Je kunt de supermarkt niet meer doorlopen zonder dat je aandacht getrokken wordt naar allerlei lekkere producten waar met grote letters ‘boordevol PROTEÏNE’ opstaat!

Eiwit is hartstikke goed, maar zit er een limiet op?

De mythe: je hebt 2.2 gram eiwit nodig per 1 kg lichaamsgewicht. Er is werkelijk geen een goede reden te vinden waarom je deze mythe zou moeten geloven. Dit is puur een gevolg van het kopiëren van dieetgedrag (vanuit de pro-bodybuilders). Of een gevolg van ‘hoe meer hoe beter’ theorie. Maar natuurlijk ook doordat industrie gesponsorde onderzoeken aantonen dat het consumeren van meer eiwit kan leiden tot ongelooflijke voordelen..


Wat is dan wel de juiste hoeveelheid? Er zijn veel onderzoeken te vinden waarbij het voordeel van eiwitinname eindigt bij 1.8 g/kg. Er is geen onderbouwd voordeel bij het consumeren van méér dan 1.8 g/kg aan eiwit per dag om spieren te behouden of op te bouwen.(1) Dit is ook het geval wanneer je denkt dat je harder traint dan andere. Lemon et al. (1992) bestuurde bodybuilders die 1.5 uur per dag trainden, 6 dagen per week om vervolgens nog steeds tot de conclusie te komen dat 1.8 g/kg de hoogste inname is waarop voordelen qua lichaamssamenstelling optreden. (2) De eiwitbehoefte is wel afhankelijk van de intensiteit van je training. Doe je een sport waarbij je eiwitomzet en spiergroei niet zo hard stimuleert, heb je minder eiwit nodig dan iemand die traint voor maximale spiergroei. Ook bij meer ervaren sporters blijft de grens bij 1.8 g/kg liggen. Dit heeft te maken het efficiënter worden van je lichaam op het gebied van de afbraak van eiwit als resultaat van de training. Er hoeft dus minder spiereiwit herbouwd worden, wat betekent dat er minder eiwit nodig is voor optimale groei.(5)

Is het schadelijk of ongezond wanneer je consequent meer consumeert dan 1.8g/kg? Dit antwoord is NEE wanneer je een goed werkende nierfunctie hebt.(4) Bij gezonde nieren is er te weinig bewijs dat op de langere termijn teveel eiwitinname slecht voor je kan zijn.(3) Op dit moment is er dus ook niet voldoende bewijs om richtlijnen voor de volksgezondheid te rechtvaardigen die gericht zijn op het beperken van de eiwitinname via de voeding bij gezonde volwassenen met het oog op het behoud van de nierfunctie.

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page