top of page

GELATINE BETER DAN EIWIT?

Bijgewerkt op: 13 mei 2020

-----Sport gerelateerd.

Gelatine zorgt voor meer aanmaak van groeihormonen dan een eiwitshake. Fabel of feit?


Iedereen die sport weet (hopelijk) dat herstel van het lichaam ook ontzettend belangrijk is. Het herstel vindt niet zo zeer tijdens de training plaats maar voornamelijk er omheen. Zo kun je jouw herstel beïnvloeden door voldoende rust te nemen. Daarnaast is het afwisselen van het trainen van spiergroepen ook een slimme toepassing. Ook heeft voeding een enorm effect op het herstel na het sporten. Zo vul je met het nuttigen van koolhydraten na je training je glycogeenvoorraad in je spieren weer aan. Bij het nuttigen van eiwitten na je training zorg je dat de bouwstoffen van je spieren worden aangevuld.

Groeihormoon stimuleert de collageensynthese in je pezen en spieren wat kan leiden tot meer spiergroei en kracht.

Een flinke portie eiwitten (en dus aminozuren) zorgt voor een Groeihormoon(GH) piek. In de hypofyse in je hersenen wordt het Groeihormoon aangemaakt en zorgt voor herstel en groei van verschillende weefsels in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan spierweefsel, slijmvliezen en botweefsel. GH stimuleert de collageensynthese in je pezen en spieren wat kan leiden tot meer spiergroei en kracht. Je kunt je dus voorstellen dat je de aanmaak van het groeihormoon wilt stimuleren wanneer je actief sport, of zelfs spieraanmaak wilt creëren. Maar hoe doe je dat nou op de meest effectieve manier?


De gelatineshake zorgt voor de grootste Groeihormoon piek in je bloed.

Hier deed Universiteit Maastricht onderzoek naar. De onderzoekers gaven de proefpersonen eiwitshakes uit verschillende soorten eiwitbronnen. Zoals soja, wei, melk en gelatine. Na twee uur werd de GH-productie gemeten. De reactie hiervan was het grootst bij het nuttigen van de gelatineshake. (Zolang je lichaam zelf GH produceert (vanuit de hypofyse) is er niets illegaals aan. Maar ga je GH toedienen op een onnatuurlijke manier bijvoorbeeld via injecties, ben je illegaal bezig in de sportwereld aangezien dat is verboden door de Werelddopingautoriteit.) Ondanks dat gelatine dus het grootste effect heeft op jouw GH, moet er ook bij vermeld worden dat je behoorlijk wat gelatine binnen moet krijgen om een toename in het GH-niveau te zien. Ook is gelatine geen complete formule voor spiergroei omdat het verschillende essentiële aminozuren mist.

A fijn, een schep gelatinepoeder in je shake kan dus effectiever zijn. Of een zak Haribo voor de liefhebbers 😉

Literatuur:

1. I. R. Moornman – De Hormoonfactor. 2. Universiteit van Maastricht 2008. 3. Eur J Endocrinol. 2008.

96 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page