top of page

GEZONDE LEEFSTIJL TEGEN ALZHEIMER

----Leefstijl gerelateerd. Een gezonde leefstijl kan de ontwikkeling van Alzheimer vertragen. Feit of fabel? Alzheimer, je hoort het overal maar wat is het nou precies? Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie is de verzamelnaam van ruim 50 verschillende ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. 70 % van alle dementeren heeft deze vorm. De oorzaak van Alzheimer heeft waarschijnlijk te maken met een neerslag van eiwitten, ook wel plaques genoemd, in de hersenen die de communicatie tussen hersencellen moeizamer maakt. Deze plaques komen vaak als eerste in het gebied terecht dat zorgt voor aanmaak van herinneringen. Daarom is vergeetachtigheid vaak het eerste symptoom bij de Ziekte van Alzheimer.

Alzheimer wordt veroorzaakt door bacteriën die de neurale cortex binnen dringen.

Verder zijn onderzoekers op dit moment enorm hard aan het werk om andere oorzaken van deze ziekte te doen ontrafelen. Zo hebben ze nu ook de theorie dat Alzheimer veroorzaakt wordt door bacteriën die de neurale cortex binnen dringen doordat de barrière tussen bloed en brein met de jaren poreuzer wordt. Zitten deze bacteriën eenmaal in het brein, kunnen ze de ziekte van Alzheimer aanwakkeren.

Zolang de onderzoekers nog niet achter de precieze oorzaak zijn en nog geen medicijn tegen de ziekte hebben gevonden, is het aan ons om je eigen grijze massa te beschermen. Om te weten hoe je je eigen hersenen het beste kunt beschermen moeten we eerst weten wat de risicofactoren zijn om de Ziekte van Alzheimer te krijgen. Zo zijn roken, overgewicht, een hoge bloeddruk, weinig bewegen, Diabetes Mellitus (suikerziekte) risicofactoren. Maar lijkt ook weinig sociale contacten en depressie invloed te hebben op het ontstaan van Alzheimer.

Weinig sociale contacten hebben heeft invloed op het ontstaan van Alzheimer.

Dus, hier een aantal tips om je hersenen te beschermen en hopelijk het ontstaan van Alzheimer te doen vertragen :

Zorg voor het consumeren van voldoende vette vis en noten. Hier zit veel omega-3 in wat een van de bouwstenen is voor een goede hersenfunctie.

Zorg voor voldoende slaap. Wanneer je een ontoereikende nachtrust hebt, wordt er béta-amyloïde aangemaakt wat de plaques veroorzaakt en de ontwikkeling van Alzheimer kan aanwakkeren.

Cacoa is goed voor je hart en hersenen. Hier zitten enorme hoeveelheden flavanol-antioxidanten in. Mooi excuus om pure chocolade of chocolademelk te nuttigen!Zoek je vrienden op en geniet! Eenzaamheid zorgt voor weinig sociale contacten en lokt depressie en angstgevoelens uit. Blijf sociaal, zodat er aanmaak blijft van endorfines! Die op z’n tijd jouw humeur weer positief beïnvloedt!Beweeg voldoende! Ook volgens neuropsycholoog Erik Scherder is dit enorm belangrijk om je hersenen zo gezond mogelijk te houden.


Literatuur : 1. Guitar NA, Connelly DM, Nagamatsu LS, [et al.]. The effects of physical exercise on executive function in community-dwelling older adults living with Alzheimer's-type dementia: 2018. 2. Henskens M, Nauta IM, Drost KT, Scherder EJ. The effects of movement stimulation on activities of daily living performance and quality of life in nursing home residents with dementia: 2018. 3. Hsiao CY, Tsai AY, Chen KM, Yao CT. Applicability of an elastic band exercise program to wheelchair-bound older adults with and without dementia: 2019.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page