Light producten zijn de uitkomst voor iedereen die af wil vallen. Wat maakt het dat een product ‘light’ genoemd mag worden? En zijn de toegevoegde stoffen aan light producten wel zo onschuldig als ze lijken? Ik leg het je op een gemakkelijke manier uit. Dus lees lekker snel verder!
Wat is een 'light'product?
Het woord ‘light’ mag voor producten gebruikt worden wanneer het product ten minste dertig procent minder suiker, vet óf calorieën dan de oorspronkelijke variant. Dit wil dus zeggen dat een pindakaas product dat 30% minder vet bevat dan de oorspronkelijke variant, maar (bijvoorbeeld) wel meer suiker bevat, toch als ‘light’ product bestempeld kan én mag worden. Er zijn dus een paar varianten waar je mee moet opletten. (Weliswaar komt dit vrij weinig voor! Over het algemeen bevatten de light producten ook minder aantal calorieën dan het oorspronkelijk product).
Zoetstoffen
Een ander tegenargument voor light producten is de zoetstoffen die zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld aspartaam en sucralose. Uiteindelijk is er een overweldigend hoeveelheid bewijs die de veiligheid van de zoetstoffen voor mensen bevestigd in non-extreme hoeveelheden. Daarnaast wordt er wel eens beweerd dat zoetstoffen je bloedsuiker- en insulinewaarden zouden verhogen. Maar hoe zouden zoetstoffen dit moeten doen terwijl het over het algemeen calorie loze-stoffen zijn?
En dan het veelbesproken woord : Aspartaam.
Dit is een zoetstof wat 200 keer zo zoet is als suiker. Aspartaam wordt in jouw lichaam verteert tot drie verschillen aminozuren : fenylalanine, asparaginezuur en methanol.
Fenylalanine kun je terug vinden in kaas, amandel, pinda’s, sojabonen en eiwitten.
Asparaginezuur zit in asperges, spruitjes en avocado.
Het aanvaardbaar dagelijkse inname (ADI) binnen een dieet van mensen in tegenstelling tot wat er vanuit aspartaam kan worden omgezet in het lichaam, ligt respectievelijk 35 en 60 keer hoger.
Dus; het ADI overschrijden is erg moeilijk.
Wat betreft het aminozuur methanol in jouw lichaam: Studies hebben geen giftigheid gevonden nadat er tot 50 mg/kg aspartaam per dag werd ingenomen. Wat betekent dat?! > Dat is voor iemand die 70 kg weegt, gelijk aan 17 blikjes Cola Light per dag!!
Conclusie
Je komt bij lange na niet aan de ADI. En mocht je die hoeveelheden bijna halen, is wat betreft je gezondheid de hoeveelheid aspartaam niet jouw grootse probleem 😉 Aspartaam is veilig voor de mens, ook voor kids en zelfs zwangere vrouwen zolang je niet de ADI overschrijdt.
Uitzondering?!
Uitzondering op de regel? Sacharine, may be… Sacharine is 300-500 keer zoeter dan suiker. Sacharine wordt niet verteerd in het lichaam maar wordt door de nieren uitgescheiden. Er is hierover ook veel minder onderzoek over te vinden. Er was een menselijke pilot gedaan welke liet zien dat consumptie van sacharine de gezondheid van de darmen kan aantasten. Helaas was deze pilot maar met 7 deelnemers uitgevoerd. Dus je kunt je afvragen hoe hoog de betrouwbaarheidsbeoordeling hiervan is...... DUS ook hiervoor: Elke normaal gebruik van sacharine is compleet veilig.
Mijn advies: Drink lekker je Cola Light, magere yoghurt of light kokosmelk. Wil je bewuster en gezonder bezig zijn voor je lichaam? > Pak iets vaker de fiets dan de auto en eet een keer minder vlees in de week 😉
Comments