top of page

Is een erectiestoornis een oude mannen kwaal?

Hierover praten wordt vaak gezien als taboe. Dit probeer ik te verbreken. Een gezond en fijn seksleven draagt immers bij aan een goede kwaliteit van leven.

Je bent namelijk niet de enige. 17 % van ALLE mannen heeft last van deze problemen. Bij erectiestoornissen kunnen er problemen zijn met het krijgen of vasthouden van een voldoende sterke erectie. Dit kan bij iedereen wel eens voorkomen. Maar gebeurd dit structureel, kan dit confronterend zijn en kan het een probleem worden wanneer seks niet meer mogelijk is.


De laatste jaren kampen steeds meer 'millennials' met deze problemen.  Het oude gezegde dat het een oude mannen kwaal is, kan dus per direct in de prullenbak.  Één op de vier mensen met deze problemen is nog geen veertig jaar oud!

Er zijn verschillende factoren die te maken hebben met het presteren van de 'John' of de 'Junior' of hoe je hem ook wilt noemen. Hierbij speelt stress de grootste rol, maar ook vermoeidheid, angst en alcohol hebben invloed hierop.  Verschillende psychoseksuele therapeuten bevestigen de samenhang tussen emotionele problemen en erectiestoornissen. Jonge mensen zijn nog nooit zo gestrest en rusteloos geweest als nu. Daarnaast wordt er vrijwel niet gepraat over seksuele problemen. (Want laten we eerlijk zijn, met je huisarts praat je er liever niet over. En het enige wat hij kan doen is dat blauwe pilletje voorschrijven. Wat tegenwoordig online ook gemakkelijk te vinden is..... ) Vervolgens ontstaat er door niet praten over de problemen nog meer rusteloosheid en kom je terecht in een vicieuze cirkel. Deze cyclus leidt mannen vaak tot het kopen van na-maak Viagra op internet. Schaamte maakt ons roekeloos. 

Hoe komen we van die schaamte af? Ten eerste door er met je partner of iemand die je vertrouwt, over te praten.  Ten tweede door een gezonde leefstijl te hanteren! Want ook bij erectieproblemen draagt een gezonde leefstijl aan bij! Hieronder zal ik een paar tips met jullie delen:

  • Zo kan overmatig buikvet ervoor zorgen dat het transporteren van voldoende bloed naar de penis moeilijker gaat. Of het lichaam kan moeite krijgen met het produceren van testosteron. 

  • Daarbij laat onderzoek zien dat mannen die een voedingspatroon hebben met voldoende groente, fruit, gezonde vetten en hele granen minder last hebben van erectieproblemen. 

  • Stop met roken! Roken kan schade aanrichten aan de bloedvaten waardoor het transport van bloed richting de penis minder kan worden. 

  • Verminder de stress. Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij. Adrenaline zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken. Dit kan slecht zijn voor een erectie.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page