top of page

IK HEB ALTIJD HONGER

Honger we kennen het gevoel allemaal, maar wat is het nou precies? Honger hebben is een signaal vanuit het lichaam dat je eten nodig hebt. Dit komt omdat het glycogeen-gehalte in je lever zodanig daalt dat dit weer aangevuld moet worden. Wist je dat je tot wel 50 dagen zonder voedsel kunt? Maar nog geen drie dagen kan zonder te drinken? Maar wanneer jij constante honger ervaart, ofwel de hele dag zou willen eten zou dit kunnen duiden op een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Hierdoor krijg je onvoldoende verzadiging en een hoge bloedsuikerspiegel. Het gevolg is dat je lichaam continue vraagt om suikers ofwel koolhydraten waardoor je in een cirkel terecht komt waar je moeilijk uit komt. Andere oorzaken van een constant honger gevoel zijn het hebben van teveel stress, het te snel eten, te weinig slapen, te weinig consumeren van eiwitten of het eten achter een scherm. Wil jij hier iets aan doen? Daar kan ik jou bij helpen! Zo kunnen we samen opzoek gaan naar de oorzaak bij jou en een haalbaar doel erbij opstellen. Doormiddel van terugkerende evaluaties houden we jouw voorgang bij en passen we het plan aan waar nodig.

Of wil je eerst zelf aan de slag met vijf do’s ?! Lees dan verder!

1. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over! Je denkt misschien dat af en toe een maaltijd overslaan niet zo’n probleem is. Maar volgens onderzoek ben je geneigd sneller suiker te gaan eten wanneer je een maaltijd overslaat. Dus de dag begint bij een ontbijt. Begin de dag dan ook met een stevig ontbijt. Dan heb je minder kans op impulsief snacken!
2. Nuttig voldoende vezels en eiwitten! Het nuttigen van vezels wordt vaak onderschat. Wist je dat je als man ongeveer 40 gram per dag aan vezels nodig hebt en als vrouw 25? Vezels zorgen voor een goede stoelgang maar ook voor het creëren van een vol gevoel ofwel het gevoel dat je verzadigd bent. Dit is essentieel om het constante hongergevoel tegen te gaan. Vezels zit in volkoren producten, groente, fruit en noten. Ook eiwitten zorgt voor een vol gevoel aangezien je lichaam meer tijd nodig heeft om eiwitten te verwerken. Het verhoogt je stofwisseling. Ook zorgt het nuttigen van eiwitten voor een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel wat een van de oorzaken kan zijn voor jouw constante hongergevoel.

3. Vloeibare maaltijdvervangers is geen goede optie! Bij het vloeibaar maken van je eten gebeuren er twee dingen die je niet wilt bij een constant hongergevoel. Allereerst zijn vloeistoffen je lichaam al binnen één uur verlaten terwijl vast voedsel hier twee tot vier uur over doet. Daarnaast verpulver je alle vezels tijdens het blenden van je voedsel. Bij verpulverden vezels is het zo dat je lichaam deze makkelijker kan afbreken waardoor het ook weer sneller je lichaam uit is. Het hongergevoel zal dus weer snel ontstaan. Dus laat die shakes staan en gewoon vast voedsel consumeren.

4. Beperk je inname van alcoholistische drankjes! Volgens Nature Communications en Obesity, maakt drank je gevoeliger voor voedselaroma’s. Hierdoor eet je sneller meer. Na het nuttigen van alcohol schakelen je hersenen over op het standje ‘uitgehongerd’. Dat is dan ook de reden waarom zo’n vette döner zo lekker is midden in de nacht na een avondje stappen!


5. Heb je wel echt honger? Er zijn naast de ‘echte lichaamshonger’ nog 14 andere soorten honger. Waaronder luchthonger waarbij je slechts de lucht in je maag voelt rommelen maar je geen echte honger hebt. Of valse honger waarbij je eigenlijk dorst hebt. Het door elkaar halen hiervan kan gebeuren omdat beide prikkels op dezelfde plek in de hersenen wordt geregeld. En dan hebben we nog verveel- en gewoontehonger. Waarbij een gevoel van onrust of simpelweg door het feit van dingen die je zo hebt aangeleerd er voor zorgt dat je gaat eten. Ben jij benieuwd hoe je er achter moet komen welke honger je nu echt hebt? Dan bij je bij het goede adres. Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek en ik leg je uit hoe ik je hierbij kan helpen.

Succes bij het toepassen van deze 5 do’s! Mocht het niet lukken en je wilt een stok achter de deur, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij.

109 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page