top of page

Door de bomen het oliën-bos niet meer zien!

Zie jij door het bos de bomen niet meer? Ik ook niet! Er zijn enorm veel oliën waar we in kunnen bakken en braden. Maar welke keuze is nou de gezondste?

Om hier het juiste antwoord op te krijgen moeten we eerst iets dieper ingaan op : ‘Wat olie en dus vet nu precies is?!’. Vet hebben we nodig, hier halen we onze energie uit of het wordt opgeslagen als reservevoorraad. Wanneer de voeding meer energie levert dan dat het lichaam verbruikt, wordt lichaamsvet op allerlei plaatsen opgeslagen in ons lichaam. Overmatig vetopslag brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om die reden is het verstandig om de kwaliteit van de vetten die je tot je neemt te waarborgen. Vetten bestaan namelijk uit verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Verzadigde vetzuren

Verhogen het LDL-cholestrol gehalte in het bloed. > Wat weer een risicofactor is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Beperk de inname van de verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren kun je vinden in alle ‘volle’ producten zoals vet vlees, volle melkproducten en volle kaas. Daarnaast kun je deze vetzuren vinden in koek, gebak en snacks.

Onverzadigde vetzuren

Zoals Omega-3 en Omega-6 zijn de zogenaamde kwalitatief goede vetten. Deze vetzuren kun je vinden in vloeibare olie, vis en noten.

In de categorie olie zijn veel verkeerde opvattingen bekend.


> Kokosvet is veel minder vloeibaar dan bijvoorbeeld olijf- of koolzaadolie. Om deze reden bevat kokosolie véél meer verzadigd vet dan de vloeibare varianten. Per 100 gram bevat kokosolie ruim 85 gram verzadigd vet! In de categorie vloeibare oliën bekijken we vandaag de verschillen tussen olijfolie en koolzaadolie.


> Olijfolie bestaat uit 15 gram verzadigd vet per 100 gram.

> Koolzaadolie bestaat daarentegen uit 6 gram verzadigd vet per 100 gram.

Wanneer je dus wilt werken aan een gezonde leefstijl waarbij je zo weinig mogelijk risico wilt lopen op hart- en vaatziekten, doe je er slim aan om vloeibare oliën te gebruiken om in te bakken en braden. Wil je helemaal #healthy #fithuman doen? Ga dan voor de koolzaadolie! (Btw, gewoon te halen bij de Jumbo en AH, staat bij de oliën.)

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page